Ihanaa lapsen oikeuksien päivää!

Tänään 20.11 vietetään kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen hyväksymisen kunniaksi.

Lapsen oikeuksien päivää pidetään niin tärkeänä, että sen ympärille on kehitetty kokonainen teemaviikko, jonka tavoitteena on edistää lapsen oikeuksien tunnettavuutta lasten, opettajien ja kasvatuslaitosten keskuudessa. Lapsen oikeuskien viikolle on olemassa omat nettisivut ja sen juhlimisen ehtii aloittaa vielä näin keskellä viikkoakin! Tänä vuonna viikon teemana on lapsen oikeus osallisuuteen. Sivustolta löytyy erilaisia materiaaleja, joiden avulla lapsen oikeuksia voi käsitellä päiväkodeissa ja kouluissa yhdessä lasten kanssa.

Meidän päiväkodissa juhlittiin tänään lapsen oikeuksia. Lapset saivat itse suunnitella, millaisen päivän he haluaisivat viettää. Päivään sisältyi kasvomaalauksia, tanssia ja leikkiä! Teimme myös lapsen oikeuksiin liittyvät värityskuvatehtävät, jotka löytyvät teemaviikon materiaalisivuilta.

Puhuimme lasten kanssa siitä, miten tärkeää oman mielipiteen ilmaiseminen on. Olemme viskareiden kanssa harjoitelleet koko syksyn oman mielipiteen ilmaisua ja meillä on käytössä peukkuäänestys: Kun teemme pienryhmätoimintoja, luemme kirjaa tai käymme vaikka retkellä, äänestämme toiminnan lopuksi, oliko meillä kivaa ja pidimmekö tekemisestä. Viskarivuotemme pedagogisissa toimintakulttuurissa korostuu oppimisen ilo ja siksi meille on tärkeää kuulla, mistä asioista lapset pitävät ja mistä eivät 🙂

Peukkuäänestys toimii kaikessa yksinkertaisuudessaan niin, että peukku pystyyn, jos sinulla oli kivaa ja pidit tekemisestä. Peukku alas taas tarkoittaa päinvastaisesti, että tällä kertaa tekeminen ei ollut mieluista. Peukkua voi näyttää myös sivulle, jos ei ole ihan varma omasta mielipiteestään.

Meille on tärkeää, että kaikki mielipiteet tulevat kuulluksi. Lapsilla on oikeus myös perustella omia mielipiteitään ja sitä me olemmekin kovasti harjoitelleet. Opettajana on ollut kiva huomata, miten nopeasti lapset ovat ymmärtäneet sen, että tähän maailmaan mahtuu paljon erilaisia mielipiteitä ja erilaisia ajatuksia. Omat mielipiteensä tulee tuoda rohkeasti esille, koska niiden avulla pystyy vaikuttamaan siihen, mitä päiväkodissa on kiva tehdä. Oma mielipide täytyy kuitenkin ilmaista siten, ettei sillä loukkaa muita.

Alla olevasta linkistä saa ladattua peukkuäänestyksen ohjeet. Kuvat on Papunetin kuvapankista.

PEUKKUÄÄNESTYS – LUE MUA!

Me ryhmän aikuiset pyrimme näyttämään omalla toiminnallamme esimerkkiä siitä, miten ja millaisissa tilanteissa omia mielipiteitään voi ilmaista. Pyrimme niin aikuisten kuin lastenkin kohdalla avoimeen keskustelukulttuuriin. Lisäksi kuuntelemme herkillä korvilla lasten ajatuksia ja pyrimme huomioimaan ne lapsiryhmän arjessa. Tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että lapset saisivat päättää ryhmän toiminnasta, koska vastuu toiminnasta on aina meillä aikuisilla. Opettaja on pedagogisessa vastuussa myös silloin, kun lasten toiveita toteutetaan. Olemme keskustelleet lasten kanssa paljon siitä, ettei kaikkia toiveita ole mahdollista toteuttaa ja olemme yhdessä miettineet, millaiset toiveet ovat realistisia päiväkotiympäristössä.

Lopuksi haluan korostaa, että osallisuus on paljon muutakin kuin lasten toiveiden toteuttamista. Se on sitä, että jokainen tulee hyväksytyksi omana itsenään. Että kaikki saavat näkyä ja kuulua omassa lapsiryhmän yhdenvertaisina yksilöinä. Edu.fi -nettisivuilla määrittellään mielestäni hyvin lapsen osallisuus varhaiskasvatuksessa. Lisäksi Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksessa 2 auttaa syventymään aiheeseen. Suosittelen tutustumaan 🙂

Kuvat osoitteesta: https://pixabay.com/

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *