Satujoogaa

Tässä postauksessa ajattelin vinkata kivoista jooga-leikeistä! Meidän viskarissa ollaan innostuttu joogaamisesta ja erilaisista rentoutumisharjoituksista. Harjoituksia tehdään päivittäin, kun rauhoitumme ennen lounaalle menoa sekä maanantaisin jumppatunnin loppurentoutuksina.

Mielestäni perhejoogan sivuilla kerrotaan osuvasti, miksi lasten kanssa kannattaa joogata:

KAIKKI LAPSET OSAAVAT JOOGATA.

Lapset ovat luontaisesti liikkuvaisia. Jooga-asennot eli asanat ylläpitävät liikkuvuutta, voimistavat kehoa sekä kehittävät kehotietoisuutta, motoriikkaa ja tasapainoa. Yhdessä hengityksen kanssa asanat hierovat kehoa myös sisältäpäin. Vahvistunut keho kohentaa ryhtiä, mikä puolestaan tekee tilaa neste- ja verenkierrolle. Samalla vahvistuu myös vastustuskyky. Jooga innostaa lasta liikkumaan ilman suorittamista – joogassa ei kilpailla tai vertailla. Jooga auttaa lasta muistamaan liikkumisen ilon!

JOOGA TÄHTÄÄ LAPSEN KOKONAISVALTAISEEN HYVINVOINTIIN.

Nykyisin pienetkin lapset kärsivät stressistä. Se, että jo nuorena saa työkaluja, jotka sekä auttavat tunnistamaan että vähentämään rauhattomuutta, parantaa lapsen hyvinvointia kokonaisuudessaan. Jooga vaikuttaa myönteisesti itsetuntoon ja -arvostukseen, keskittymiskykyyn sekä kykyyn rauhoittua ja rentoutua. Myös tiede on kiinnostunut joogasta ja joogan hyötyjä tutkitaan ympäri maailmaa. Kouluttautumalla lasten joogaohjaajaksi pääset huomaamaan joogan tuomia hyötyjä omassa lähipiirissäsi.

Lisää tietoa joogasta ja sen harrastamisesta löytyy esimerkiksi joogaliiton nettisivuilta 🙂

Ylläolevia joogakortteja käytetään päivittäin lapsiryhmässämme päiväpiirillä. Kortit on askarreltu päiväkodilta löytyneen vanhan ja resun jooga-aiheisen lastenkirjan sivuista. En valitettavasti tiedä kyseisen kirjan nimeä, mutta kivoja joogakirjoja ovat myös Lentävä matto, Isä on rinkeli sekä Joogaleikki. Kyseiset kirjat löytyvät ainakin meidän lähikirjastosta ja Googlen mukaan lasten joogakirjoja löytyy mielinmäärin! Kannattaa siis tutustua 🙂

Myös Pinterestissä on paljon materiaaleja joogakorttien askarteluun. Pinterestin innoittamana päädyin askartelemaan viidakko- ja meri-aiheiset satujoogakortit. Seuraavaksi työnalla ovat maatila- ja merirosvo-kortit 😀

Satujoogakortteja olemme käyttäneet niin, että levitämme kortit nurinpäin lattialle:

Leikissä lähdemme seikkailulle viidakkoon / meriretkelle. Viidakkoseikkailulla kävelemme paikoillamme tai teemme uintiliikkeitä. Välissä joku lapsista saa käydä nostamassa yhden kortin, jonka takaa paljastuu jokin eläin ja joogaliike. Teemme rauhassa liikkeen ja hengittelemme. Sitten matka jatkuu ja nostetaan uusi kortti. Olen ihan yllättynyt siitä, miten paljon lapset ovat tykänneet leikkiä näillä! Korttien kääntäminen on heistä jopa jännittävää ja lapset yrittävätkin etukäteen arvuutella, mikä eläin kortista paljastuu.

Eräs työkaverini muuten kertoi, että hänen edellisessään työpaikassa joogaaminen oli kielletty, koska se voidaan tulkita hindulaiseksi uskonharjoittamiseksi. Joogaamisen juurethan ovat Intiassa, missä joogaharjoitteet ovat osa uskonnollisia maagisia menetelmiä. En kuitenkaan usko, että länsimaihin levinnyt jooga nykyisessä muodossaan sisältää mitään uskonnollisia merkityksiä. Mutta jos joku suhtautuu kriittisesti joogaamiseen niin kait asian voi ilmaista niinkin, että venyttelemme eläinten tavoin ja eläydymme satumaailmaan 🙂

Saa nähdä, kauanko joogainnostus kestää ja mitä lapsiryhmässämme keksitään seuraavaksi. Ainakin tällä hetkellä joogakärpänen on puraissut ryhmässämme niin lapsia kuin aikuisiakin. Joogaaminen on hyödyllistä myös valtakunnallisen varhaiskasvatussuunnitelman näkökulmasta, sillä Vasussa mainitaan muun muassa:

“Lasten hyvinvointia edistetään antamalla mahdollisuus päivän aikana rauhoittumiseen ja lepoon sekä tarjoamalla monipuolista, terveellistä ja riittävää ravintoa.” (s. 31)

“Oppimisympäristöt tarjoavat lapsille vaihtoehtoja mieluisaan tekemiseen, monipuoliseen ja vauhdikkaaseen liikkumiseen, leikkeihin ja peleihin sekä rauhalliseen oleiluun ja lepoon.” (s. 31)

“Varhaiskasvatuksen tehtävänä on luoda pohja lasten terveyttä ja hyvinvointia arvostavalle sekä fyysistä aktiivisuutta edistävälle elämäntavalle yhdessä huoltajien kanssa. Tämä oppimisen alue tukee erityisesti itsestä huolehtimiseen ja arjen taitoihin liittyvää laaja-alaista osaamista.” (s. 46)

Lopuksi vielä yksi vinkki: 

Suomen mielenterveysseuran sivuilta löytyy lapsille tehty animaatio Taran tarina. Animaatio kestää reilu 10 min ja sen aikana tehdään erilaisia mindfulness-harjoitteita. Joogasimme eräällä jumppatunnilla Taran tarinan tahtiin ja se oli kivaa niin lapsista kuin aikuisistakin 🙂 Siirsimme päiväkodin suuren älytaulun jumppasaliin ja asetuimme omille jumppapatjoille – ihan kuin kuntosalin ryhmäliikuntatunnilla! Lapset pitivät animaatiosta ja yhden pienryhmän kanssa se katsottiinkin kahteen kertaan.

Onko kukaan lukijoista innokas joogaaja? Onko joogalla ollut vaikutusta sinun hyvinvointiisi?

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *