Pieleen mennyt jouluruokailu

Meidän päiväkodilla oli viime viikolla jouluruokailu.

Ennen ruokailua kerroimme lapsille, että suomalaisella jouluaterialla maistellaan herkullista kinkkua, perinteisiä lanttu- ja porkkanalaatikoita, rosollia ja sen sellaista.

Katettiin pöydät, hämärrettiin tunnelmallisesti valoja ja kuunneltiin joululaujuja.

Sitten syömään!

Itse ruoka osoittautui kuitenkin pettymykseksi. Yllä kuva porkkanalaatikosta (kyllä, nostettiin vuoka ylösalaisin ja laatikko pysyi tiukasti astiassa…). Myös perunat olivat osittain raakoja eikä kasvisruokailijoille ollut mitään tarjottavaa kinkun tilalle. Melkeimpä ainut tarjoilukelpoinen ruoka oli rosolli.

Voin sanoa, että tämä ope oli nälkäisenä aika kiukkuinen!

Ei ollut suinkaan ensimmäinen kerta, kun ateriapalvelusta tuodaan päiväkodillemme suorastaan syömäkelvotonta ruokaa. Esimerkiksi itsenäisyyspäivän juhla-aterialla karjalanpaistin lihat olivat jääneet kauttaaltaan raaoiksi. Kerran pinaattikeittoon oli “lorahtanut” niin paljon suolaa, ettei kukaan saattanut syödä lusikallistakaan.

Pääsääntöisesti ruoka on kuitenkin syötävää. Sen sijaan sen ravitsevuudesta ja monipuolisuudesta voi olla montaa mieltä – varsinkin, jos kyse on kasvisruoasta. Kuinkahan moneksi kasvisruoaksi on tarjoiltu nuudeleita ja pakasteherneitä? Tai nuudeleita ja porkkanoita? Tai keitettyä vettä, perunaa ja porkkanaa? Käsittääkseni kasvisruoan pitäisi olla samaa ruokaa kuin muillakin, lihankorvikkeella toki.

Tämän postauksen tarkoituksena ei ole suinkaan vain valittaa, sillä haluan nostaa esille epäkohdan.

Varhaiskasvatuslakiin on kirjattu: “Varhaiskasvatuksessa olevalle lapselle on järjestettävä lapsen ravitsemustarpeet täyttävä terveellinen ja tarpeellinen ravinto, jollei muun kuin päiväkodissa tai perhepäivähoidossa annetun varhaiskasvatuksen luonteesta muuta johdu. Ruokailu järjestetään ohjatusti kaikille läsnä oleville lapsille.” (540/2018, 11 §)

Varhaiskasvatussuunnitelmassa lukee: “Päiväkodissa tai perhepäivähoidossa olevalle lapselle on tarjottava täysipainoista ravintoa.” (s. 16)

Kouluruokien laatu nousee aika ajoin yleiseen keskusteluun. Silloin usein muistutetaan, että koulussa tarjottava lounas on monelle vähävaraisen perheen lapselle päivän ainut varsinainen ateria.

Minä taas haluaisin muistuttaa päiväkodeissa tarjottavan ruoan laadusta. Varsinkin, kun työssäkäyvien ja opiskelevien vanhempien lapset syövät päiväkodissa pääsääntöisesti kolme ateriaa: aamupalan, lounaan ja välipalan. Eli lapsi saa valtaosan päivittäisestä ravinnostaan päiväkodin ruoista. Sillon on mielestäni hyvinkin perusteltua, että kasvavalle lapselle tarjottava ruoka olisi monipuolista ja ravintorikasta.

Tietääkö kukaan tarkemmin, mitkä asiat selittävät päiväkoti- ja kouluruoan vaihtelevaa laatua? Ateriapalveluiden kilpailutus? Resurssit? 

Entä millaisia kokemuksia sinulla on päiväkoti- ja kouluruoasta?

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *