Tavalliset perheet

Työskentelen sivutoimisesti eräässä hankkeessa, joka järjestää monikulttuurista toimintaa vähävaraisille lapsiperheille. Suunnittelen ja toteutan hankkeen teemaan sopivia työpajoja, joita käyn pitämässä pari kertaa kuukaudessa 🙂

Viime kerralla sain eräältä kollegaltani lahjaksi pelikortit (kiitos vielä!). Korteilla voi pelata Tavalliset perheet -peliä, joka muistuttaa perinteistä Pekka-peliä. Molemmissa peleissä on tarkoituksena kerätä mahdollisimman monta erilaista perhettä.

Pekka-peliä on kritisoitu stereotypiseksi ja rasistiseksi. Sen sijaan Tavalliset perheet -pelin ideana on laajentaa käsitystä “normaalista” perheestä ja suhtautua kunnioittavasti perheiden monimuotoisuuteen.

Peli pääsi testiin, kun otin sen päiväkotiin töihin mukaan. Oli hauskan nostalgista päästä pelaamaan lapsuudesta tuttua peliä, vaikka korteissa olikin uudistuneet kuvat!

Pelin nimi on mielestäni oivaltava: Usein perheiden moninaisuudesta puhuttaessa mainitaan erilaiset perheet. Mutta millainen on erilainen perhe? Tai oikeastaan, millainen on tavallinen perhe?

Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten tavallisin perhemuoto on lapseton aviopari. Lapsiperheiden määrä laskee vuosi vuodelta ja perheiden keskiverto lapsiluku on 1,85. Yksilapsisia perheitä on 43%, kaksilapsisia 39% ja kolmilapsisia 15%. Vähintään neljän lapsen perheitä on noin 5%. Uusperheitä on noin 9%. Yli kolmannes perheistä on tavalla tai toisella monimuotoisia; monikkoperhe, maahanmuuttajataustainen perhe, yhden vanhemman perhe, kahden kulttuurin perhe, uusperhe, adoptioperhe, sateenkaariperhe, sijaisperhe, tukiperhe… Listaa voisi jatkaa loputtomiin, sillä pohjimmiltaan jokainen perhe muodostaa oman ainutlaatuisen yhteisönsä!

Eli jos jokainen perhe on omanlaisensa, miksi puhutaan erilaisista perheistä? Kaikkihan me olemme erilaisia! Jos halutaan laajentaa käsitystä “normaalista”, niin miksi ei lähtökohtaisesti puhuttaisi pelkästään tavallisista perheistä?

Jokaisella on oikeus määrittää omat perhesuhteensa ja tuntea ympäröivän yhteiskunnan hyväksyntää. Jokaisella on oikeus kokea, että oma perhe on oikeanlainen.  Mielestäni perheen tärkeimpiä kriteerejä tulisi olla se, että perhe on turvallinen elinympäristö, johon jokainen saa kuulua omana itsenään. Perhe on kaikkien oikeus.

Opiskelen pitkänä sivuaineena (60op) sosiologiaa, ja yksi mieleenpainuvimmista opintokokonaisuuksista oli Yhteiskunnan rakenne ja muutos -kurssi, jossa tarkastelin Suomen väestöllistä kehitystä, syntyvyyttä sekä perhekäsitysten muuttumista. Niin mielenkiintoisia, mutta samalla monimutkaisia ilmiöitä! Aiheesta voisi opiskella joskus lisääkin 🙂

Miten sinä määrittelisit “tavallisen perheen”?

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *