Näin tuhoat innovatiivisuuden

Pitkästä aikaa opiskeluun liittyvää postausta, nimittäin hieman pohdintoja innovaatiojohtamisen -kurssin teemoista 🙂

Innovointi eli uudistaminen

 • Innovaatiolla tarkoitetaan ideaa, joka toteutetaan käytännössä.
 • Innovaatio innostaa muita kehittämään ja kokeilemaan jotain vastaavaa tai jopa parempaa.
 • Usein innovaatioilla onkin monia erilaisia toteutusmahdollisuuksia.
 • Innovaatiosta hyötyvät sekä kehittäjä itse että sen käyttäjät.

Organisaatiot tarvitsevat innovaatioita kehittyäkseen jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä. Uusiutuminen voidaan nähdä koko organisaation olemassaolon ehtona. Toimintaa täytyy kehittää uusin ja kekseliäin tavoin, tuottein ja palveluin. Jotta innovaatioita voitaisiin toteuttaa, vaaditaan organisaatiossa tehokasta innovatiivisuuden johtamista.

Tutkimusten mukaan organisaatioiden innovatiivisuus kumpuaa henkilöstön innovatiivisuudesta, asenteista, innokkuudesta ja luovuudesta. Innovaatioiden johtamisessa kaikkein tärkeintä on asettaa toiminnalle selkeä suunta ja johtaa sen mukaisesti.

Kuva osoitteesta: https://pixabay.com/

Suoritan tällä hetkellä innovaatiojohtamisen opintoja, jotka ovat saaneet minut tarkastelemaan johtamista kokonaan uudesta näkökulmasta. Olen miettinyt paljon sitä, miten yksilöiden, ryhmien, rakenteiden ja kokonaisten organisaatioiden innovatiivisuutta johdetaan. Aina loppujen lopuksi pohdintojen vastaus täsmentää arvojen, asenteiden, osaamisen ja tavoitteiden tärkeyttä.

Innovaatioiden johtamista voi tarkastella konkreettisemmin, kun mietitään, miten innovatiivisuutta ei johdeta. Eli mitenkäs se kaikki innokkuus ja luovuus oikein tapetaan?

Päätin (osittain huumorimielessä) kääntää pakan päälaelleen ja koota pari esimerkkiä, kuinka ei ainakaan kannata toimia, jos haluaa olla osaava innovaatiojohtaja. Toisin sanoen: näin kannattaa toimia vain, mikäli aikomuksena on sabotoida laadukkaat työtulokset, kieltää ympäriltään tekemisen ilo, koetella muiden mielenterveyttä ja tuhota kaikki omat uramahdollisuudet.

Ja toisaalta.. Jos mikään alla olevista kuvauksista ei kohdistu sinuun, olet kaiketi päässyt jyvälle hyvästä innovaatiojohtamisesta 😀

Eli näin tuhoat innovatiivisuuden:

 1. Ensinnäkin päätä, ettet arvosta mitään luovuushömppää tai muuta pehmeisiin arvoihin pohjautuvaa liibalaabaa. Sano se ääneen; monesti ja monelle.
 2. Älä kannusta, vaan lannista! ”Huono idea”, ”Tyhmä kysymys”, ”Älä ajattele, vaan tee niin kuin käsketään”.
 3. Pidä itsesi mahdollisimman kiireisenä. Stressaannu. Tukahduta itsesi työpaikan päivittäiseen kiireen tunteeseen ja pidä pinna kireänä. Älä pysähdy miettimään tai pohtimaan, sillä se on ajanhukkaa.
 4. Pidä sinnikkäästi kiinni siitä ajatuksesta, että luovuus = taiteellisuus. Eikä taiteellisuutta tarvita työelämässä, ellei kyseessä satu olemaan jokin taidealan yritys. Luovuudella ei ole mitään tekemistä ongelmanratkaisun tai tiedon työstämisen kanssa.
 5. Pelko on paras motivaattori.
 6. Ole epäluotettava. Pidä yllä jatkuvaa epävarmuutta.
 7. Kolmen koon sääntö: Kiristä, kiellä ja kontrolloi.
 8. Hukuta alaisesi ylivoimaisiin haasteisiin. Älä anna aikaa, äläkä resursseja.
 9. Ole tuuliviiri. Toimi mielialasi mukaan äläkä turhaan laadi mitään suunnitelmallisia asiakirjoja saati noudata niitä.
 10. Käyttäydy huonosti; puhu epäkohteliaasti, halveksi, pilkkaa, ivaile, välttele, vähättele, irvaile ja laiminlyö.
 11. Tartu kaikkiin pieniin virheisiin ja muistuta niistä vielä pitkänkin ajan jälkeen.
 12. Luota vasta, kun luottamus ansaitaan.
 13. Älä kehitä tai arvioi omaa työtäsi. Olet jo riittävän hyvä.
 14. Sulje silmäsi työyhteisön ongelmilta.
 15. Ole itse työyhteisöni ongelma.
Kuva osoitteesta: https://pixabay.com/

Mikäli olet todellisuudessa sortunut johonkin yllä näkyvistä kuvauksista, suosittelen pikaisesti pyytämään anteeksi ja korjaamaan omaa epäasiallista käytöstä! Jos olet vieläpä jostain syystä sattunut pääsemään esimiesasemaan tai muuten vaikutusvaltaiseen työtehtävään, niin kannattaisi harkita jonkinlaista lisäkouluttautumista.

Ja jos olet epäasiallisen ja loukkaavan käytöksen uhri, toivottavasti pystyt viemään asiaa eteenpäin! Huono käytöstä ei pidä missään nimessä hyväksyä.

Lopuksi voi päätellä, että työyhteisön innovatiivisuuteen vaikuttaa merkittävästi muun muassa esimiehen pätevyys, työyhteisön ilmapiirin ja työelämän laatu.  Jokaisen työtä tekevän olisi syytä tiedostaa, että tämän hetken tilastot suomalaisten työpaikkakiusaamisesta ovat kansainvälisesti hälyttävät. Työyhteisöissä vallitsee perinteisesti vaikenemisen kulttuuri, jossa ongelmat kielletään ja poljetaan. Suomalaisten työntekijöiden osaaminen on huippuluokkaa, mutta yhteisöissä toimeen tuleminen takkuaa.

Työelämään tarvitaan yhä enemmän rohkeita esimiehiä ja alaisia, jotka omalla osaamisellaan ja käytöksellään muuttavat työyhteisöjä kannustavimmiksi. Positiivinen ja turvallinen ilmapiiri kannustaa henkilöstä innovatiiviseen ajatteluun, mikä edistää niin työelämälaatua kuin työn taloudellisiakin tuloksia.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *