GRADUPÄIVÄKIRJA: Apua, gradu!

On aika myöntää se tosiasia, että kasvatustieteen opintoni ovat näin 3,5 vuoden opiskelun jälkeen aika hyvällä mallilla. Valmistuin vuosi sitten kandiksi ja nyt maisteriopinnotkin ovat siinä vaiheessa, että on aika ryhtyä graduntekohommiin!

Gradu on pyörinyt mielessäni aktiivisesti noin puolen vuoden ajan. Ilmoittauduin viime elokuussa graduseminaariin ja olen kehitellyt erilaisia tutkimusaiheita, joissa olisi mahdollisesti potentiaalia opinnäytetyön tekemiseen. Työkiireistä ja pienestä graduahdistuksesta johtuen en halunnut aloittaa luultavasti koko opiskeluhistoriani suurinta urakkaa viime syksyn pimeinä iltoina, vaan päätin siirtää aloittamista kevään puolelle. Pitkän ja rentouttavan joululoman jälkeen sekä pahimpien työkiireihen hellitettyä minusta tuntui tammikuun alussa siltä, että nyt minä olen valmis. Nyt minä alan tekemään gradua!

Ihan ensiksi luin Juha Hakalan Tulevan maisterin graduoppaan, minkä jälkeen minulla oli hieman realistisempi ja konkreettisempi käsitys siitä, mihin oikeastaan olenkaan ryhtymässä. Suosittelen graduopasta ihan jokaiselle gradua tekevälle opiskelijalle, sillä se tarjosi niin henkistä tukea, erilaisia näkökulmia kuin käytännön vinkkejäkin. Joten, ihan oikeasti. Lue se.

Otin myös yhteyttä graduohjaajaani ja sovimme ohjausajan. Ennen ensimmäistä ohjauskertaa luonnostelen tutkimusideastani käsitekartan, jossa pyrin hahmottelemaan, mikä minua kiinnostaa ja miksi kyseistä aihetta kannattaisi tutkia. Kehittelin myös alustavia suunnitelmia siitä, miten kyseistä aiheitta olisi viisainta metodologisesti lähestyä.

Opiskelen siis kasvatustieteiden laaja-alaista maisteriohjelmaa Pedagogiset instituutiot ja asiantuntijuus. Kandidaation opintoni suoritin varhaiskasvatuksen koulutusohjelmassa ja niiden myötä minulla on pätevyys työskennellä niin varhaiskasvatuksen kuin esi- ja alkuopetuksen opettajana. Toistaiseksi koko opiskeluhistoriani aikana sivuaineita kertyy kaiken kaikkiaan viisi:

  • psykologian perusopinnot 25op
  • aikuiskasvatustieteen perusopinnot 25op
  • sosiologian perus- ja aineopinnot 60op
  • organisaatioiden ja työyhteisöjen johtamisen perusopinnot 25op
  • johtamisen aineopinnot 30op.

Tein kandini lasten kuluttajuudesta ja tutkin alle kouluikäisille lapsille tyypillistä kulutuskäyttäytymistä. Aihe liittyi vahvasti sosiologian opintoihin ja ensin suunnittelin jatkavani gradua samasta aiheesta. Maisteriopintojen aikana aloin kuitenkin opiskella johtajuutta ja tällä hetkellä suunnittelen myös tekeväni gradua aiheeseen liittyen. Minua kiinnostaisi tutkia esimerkiksi oppimisen johtamista työyhteisöissä/organisaatioissa. S

Tällä hetkellä suunnitelmissa on työstää opinnäytteen tutkimussuunnitelmaa kevään ajan ja kesällä syventyä teoreettisen viitekehyksen rakentamiseen. Maaliskuussa minulla alkaa tiedonhakukurssi, jolloin alan etsimään tutkimusaiheeseeni sopivaa teoriatietoa ja lähdekirjallisuutta.

Tätä tekstiä kirjoittaessani olo on suhteellisen itsevarma ja suunnitelmatkin selkeinä mielessä. Rehellisesti voin kuitenkin myöntää, ettei minulla ole vielä mitään käsitystä siitä, mitä kaikkea graduprosessi pitää sisällään. Fiilikset vaihtelevat utealiaisuudesta ja innostuksesta ahdistukseen ja epävarmuuteen. Yhden painajaisenkin olen kerennyt jo nähdä 😀

Kuva osoitteesta https://pixabay.com/fi/

Gradupäiväkirjaan pyrin taltioimaan ihka ensimmäisen graduni työvaiheita kaikkine iloineen ja suruineen. Näihin pohdintoihin on varmasti hauska palata joskus tulevaisuudessa. Toivottavasti mietteeni tarjoavat myös jonkinlaista vertaistukea niille, jotka myös tuskailevat opinnäytteidensä parissa. Ja ehkäpä joku kokenut gradukonkari innostuu jakamaan myös minulle joitain hyödyllisiä vinkkejä tai varoittavia esimerkkejä 😀 Kaikki apu ja neuvo ovat tässä vaiheessa tervetulleita!

Sa’afaeihosugad sfäalkbdsab. Gradun ajattelu saa aivot jumiin ja järkevän asian tuottaminen takkuilee.

Joten eipä kait mulla tähän väliin enää muuta. Paitsi että HOX HOX kaikki muut graduntekijät! Gradutakuu-blogista löytyy myös paljon varteen otettavia neuvoja ja materiaaleja 🙂

Palataan asiaan!

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *