Elokuvakasvatus: Kapernaum – kaaoksen lapset

Tänään olisi luvassa hieman erilaista sisältöä! Nimittäin tein tuossa huhtikuussa pienen elokuvakasvatuksen projektin Koulukinolle ja tuotin pakolaisuuteen ja lapsen oikeuksiin liittyvän opetusmateriaalin.

Kuva osoitteesta: http://www.koulukino.fi/

Koulukino on valtakunnallinen elokuvakasvatusyhdistys, joka kannustaa oppilaitoksia elokuvien pariin ja tarjoaa opettajille välineitä elokuvakasvatukseen. Koulukinon avulla oppilaille voi tarjota elokuvaelämyksiä sekä käsitellä elokuvien teemoja jälkikäteen elokuvia varten tehtyjen opetusmateriaalien avulla. Opetusmateriaalit ovat maksuttomia.

Koska työskentelen sivutoimisesti globaalikasvattajana eräässä lapsenoikeusjärjestössä, pääsin luomaan opetusmateriaalin koskettavasta elokuvasta Kapernaum – kaaoksen lapset. Itse elokuvan ikäraja on K12, mutta materiaali on kohdistettu yläkoulun vanhimmille sekä toisen asteen opiskelijoille sen raskaiden teemojen vuoksi.

Elokuvan juoni on tiivistetty osuvasti Koulukinon nettisivuilla:

“Kapernaum – Kaaoksen lapset on tarina Zainista (Zain al Rafeea), libanonilaisesta pojasta joka haastaa vanhempansa oikeuteen. Syyte on epätavallinen: lapsen saattaminen maailmaan karuissa oloissa, joissa selviytyminen on taistelua.

12-vuotiaan Zainin ja hänen sisaruksiensa lapsuus jää lyhyeksi Beirutin slummeissa. Kun hänen siskonsa kokee kovan kohtalon lapsiavioliiton seurauksena, Zain saa tarpeekseen ja pakenee kotoaan. Nokkela ja sinnikäs poika etsii avaimia parempaan elämään ja ystävystyy siivoojana työskentelevän Rahilin (Yordanos Shiferaw) kanssa. Kiltti Rahil tarjoaa hänelle kodin ja Zain auttaa vahtimalla hänen pientä poikaansa Yonasta (Boluwatife Treasure Bankole). Mutta kun Rahil yllättäen katoaa, Zainin on kerättävä kaikki voimansa, rohkeutensa ja kekseliäisyytensä huolehtiakseen itsestään ja Yonaksesta. Kuinka pitkään he pystyvät selviytymään maailmassa, jossa toivosta on jäljellä enää himmenevä kipinä?

Ohjaaja Nadine Labaki on kuvannut elokuvan Beirutin kaduilla aidoilla tapahtumapaikoilla ja käyttää elokuvassa pelkästään amatöörinäyttelijöitä. Pääosaa näyttelevä Zain al Rafeea on syyrialainen pakolainen ja käyttää elokuvassa oikeaa nimeään. Labaki teki elokuvaa varten taustatyötä pakolaislasten kanssa ja sai siitä idean elokuvassa nähtävään oikeudenkäyntiin: lapset pohtivat usein, miksi ovat olemassa, jos heistä ei pystytä huolehtimaan. Kapernaum – Kaaoksen lapset on vavahduttava hätähuuto kaikkein heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeuksien puolesta.”

Elokuvan traileri: http://www.koulukino.fi/kapernaum-kaaoksen-lapset

Kuva osoitteesta: http://www.koulukino.fi/

Myös opetusmateriaali käsittelee pakolaisteemaa nimenomaan lapsen oikeuksien näkökulmasta. Tietoiskujen ja harjoitusten tavoitteena on saada oppilas pohtimaan globaalia pakolaiskriisiä, sen syitä ja seurauksia. Harjoituksissa korostuu laaja-alaisen yleissivistyksen sekä globaalin yhteisvastuun merkitys.

Harjoitukset ennen elokuvaa:

Harjoitus elokuvan aikana:

Harjoitukset elokuvan jälkeen:

Oletko sinä kiinnostunut globaalista yhdenvertaisuudesta ja ihmisoikeuksista? Siinä tapauksessa lämmin suositus Karpernaum -elokuvalle! Elokuva kuvaa todella rehellisesti ja kaunistelematta sitä, millaista miljoonien lasten elämä on pakolaiskriisin keskellä.

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *