Tuonelan arvoitukset


Tuonelan arvoitukset on aktiivistava tarinakokonaisuus, joka tutustuttaa lukijansa Suomalaisen mytologian muinaisiin taruihin.

Kaikki alkoi sinä päivänä, kun Metsänkuningas Tapio sairastui pahoin. Metsän emäntä Mielikki kokosi metsän kansasta retkikunnan, jonka tuli matkustaa Tuonelaan hakemaan parantavaa vettä ikuisen elämän lähteestä. Matka Tuonelaan oli kuitenkin täynnä vaaroja. Sanotaan, että harva selvisi sinne asti, mutta vielä harvempi selviää takaisin.

Retkikunta koostui metsän kansan klaanien edustajista: Peikosta, Hiidestä, Maahisesta ja Menninkäisestä, joista kaikilla oli omat vahvuutensa, heikkoutensa ja taka-ajatuksensa. Retkikunnan viides jäsen oli vanha tietäjä Puokkarinen, jonka tehtävänä oli vahtia klaanien edustajia ja huolehtia, että retkikunnalle määrätty tehtävä toteutetaan. Puokkarinen kirjoitti matkan kulusta päiväkirjaa, jonka sivuista osa on säilynyt – ja ladattavissa tältä sivustolta.

Tuonelan arvoitukset sisältää seitsemän vanhaa päiväkirjan lukua, joiden avulla on mahdollista selvittää, onnistuiko retkikunta matkaamaan Tuonelaan ja hakemaan vettä ikuisen elämän lähteestä. Päiväkirjojen luvut esittelevät suomalaisen mytologian tuttuja olentoja niiden kaunistelemattomassa muodossaan. Teksti sisältää myös perinteisiä myyttejä mukailevia arvoituksia, joita lukijakin voi yrittää ratkaista.

Tuonelan arvoitukset voi ladata maksutta tältä sivustolta. 

Materiaali on kohdistettu alakoulun vanhimmille sekä yläkouluikäisille lapsille ja nuorille.

Materiaalin on ideoinut ja kustantanut Puolivälinkankaan suuralueen asukasyhdistys. Tuonelan arvoitukset on osa Lähiöinnostajat-hanketta, jonka rahoittaa STEA. Hankkeesta voi lukea lisää osoitteessa puokkari.fi.

Materiaalin on luonut Lue Mua!. Materiaalin valmistuksessa on hyödynnetty suomalaisesta mytologiasta kertovaa lähdekirjallisuutta sekä mukaelmia perinteisistä arvoituksista.

Materiaalin käytössä sovelletaan Lue Mua! määrittämiä käyttöehtoja.