Hyvä tarinankerronta

Tarinan kertominen on taito, jota kannattaa harjoitella. Ja mikä parasta: se on taito, jonka kuka tahansa voi oppia!

5+1 vinkkiä sujuvaan tarinankerrontaan:

1. Valitse hyvä satu

Selkeä, yksinkertainen, jännittävä. Se ei aliarvioi kuulijaansa eikä yliarvioi lukijaansa.

2. Luota itseesi

Jos satu on hyvä, lapsi luo mielikuvissaan kiehtovan satumaailman. Eli sinun ei tarvitse tehdä sitä.

3. Etene rauhallisesti

Anna lapselle aikaa sisäistää kuulemansa. Jos tarinankerronnassa hoppuilee, ei tekstin ja kuvien tulkinnalle jää juurikaan aikaa. Samalla lukija saattaa myös sivuuttaa sisältöä tai nielaista osan sanoista. Juuri kiireettömyys tekee lukuhetkestä nautinnollisen ja antoisan.

Lapselle lukuhetkessä tärkeintä on kiinnostava satumaailma, joka on jaettu yhdessä aikuisen kanssa. Toissijaista on se, että sadun kerkeää lukea yhtäjaksoisesti alusta loppuun.

Lapset palaavat mielellään johonkin sadun tiettyyn kohtaan ja haluavat kuulla sen kerta toisensa jälkeen. Tällöin lapsi käsittelee jotain kyseisen kohdan herättämää ajatusta tai tunnetta. Kärsivällisellä ja rauhallisella lukemisella aikuinen mahdollistaa lapselle oman ajatusmaailman ja minuuden kehittämistä.

4. Ole läsnä

Lukemisen ilo ja hyötyvaikutukset vesittyvät, mikäli hetkessä ei ole aidosti läsnä. Lapsi suorastaan riemuitsee siitä, kun aikuinenkin heittäytyy sadun vietäväksi.

5. Eläydy

Mutta älä turhaan luo spektaakkelia! Sinun ei tarvitse eläytyä kaikkiin rooleihin, mikäli se ei tunnu luontevalta. Oma äänesi saattaa vahingoittua liiasta muuntelusta. Painota ja rytmitä ennemmin puhettasi kuin näyttele sadun hahmoja. Lapselle eläytymiseksi riittää sekin, että välillä kommentoit sadun tapahtumia. Se auttaa myös lasta itseään sanoittamaan sadun herättämiä tunteita ja ajatuksia.

+ Ota kertojan oikeus!

Jos kirjailija käyttää sellaisia sanoja ja ilmauksia, jotka eivät sovi sinun suuhusi, korvaa ne omilla ilmauksilla. Voit myös jättää kirjan syrjään ja kertoa tarinan kokonaan omin sanoin.